Tavapärane matejook
Põhiolemuselt seisneb mate joomine selles, et joogianum tuleb täita kuni poolest saadik matepuruga, valada peale 70-80 kraadist vett (mille tulemusel puru tõuseb pinnale), lasta tõmmata (3-5 minutit – ergutab; üle 10 minuti – rahustab) ning juua kõrrega korraga terve tõmmis ära. Seda protseduuri korrata seni, kuni kogu puru on ära tõmmanud ja põhja vajunud – tavaliselt kulub selleks vähemalt viis tõmmist. Vee temperatuur on oluline: see ei tohi olla üle 80 kraadi, pigem alla selle, sest esiteks kaotab kuumem vesi mates sisalduvate ainete kasuliku mõju ja teiseks on sellist matet ebameeldiv juua, sest metallist kõrs võimendab kuumaaistingut.
Täieliku ja ehtsa mate-elamuse saamiseks, mate maitse paremaks tunnetamiseks ja ka joomise mugavuse huvides on tungivalt soovitav arvestada väikeste nippidega, milleta Lõuna-Ameerikas ei kujutata mate joomist ettegi.
1 Pärast matepuru valamist anumasse kata see pealt käega kinni, keera see tagurpidi ja raputa kergelt kuni kümme korda – nii vajub tolm ja peenem lehepuru alla ning jämedamad lehed ja varred tõusevad üles (hiljem anumat aeglaselt tagasi keerates seega vastupidi – jämedam puru all ja tolmusem peal) ning seeläbi ei tungi pudi hiljem juues kõrre sisse.
2 Pärast raputamist kalluta anum aeglaselt külili, raputades seda samal ajal kergelt (jämedam mate puru vajub nii põhja poole) ja kalluta veel niikaua, kuni võid käe pealt ära võtta ja tolmust puhtaks puhuda või pühkida. Anumat ära püsti veel pane, vaid hoia külili, nii et matepuru on ühes küljes kuhjas ja põhi paistab. Siin tulevad hästi esile ovaalse kujuga pudelkõrvitsa eelised.
3 Järgnevalt tuleb valada anumasse külma vett. Kõrre võib panna anumasse juba enne külma vee valamist, külma vett tuleks anumasse valada umbes veerandi anumast – see niisutab matepuru, aidates selle maitset säilitada ja paremini esile tuua. Seejärel keerata anum püstiasendisse tagasi. Klaasist anumas matet valmistades peaks olema näha, et kogu puru on üles tõusnud ning vesi on peaaegu läbipaistev – see on sellest, et tolm ja pudrusem puru on raputamise käigus anumas ülemistesse kihtidesse sattunud. Lasta paar minutit külmal veel imenduda ning siis kallata peale kuuma (kuni 80-kraadist vett) vett, lasta tõmmata paar minutit ja ongi valmis esimene tõmmis. Joo kogu tõmmis korraga ära ning vala kohe uus kogus sooja vett peale, et saaks uuel mateportsul tõmmata lasta.
Selline mate „pea alaspidi raputamine“ on eriti oluline tolmusemate matesortide puhul, sest eelneva raputamiseta võib mate joomisest kujuneda üpriski tüütu jõuga kõrre imemine, kuna alumistesse kihtidesse jäänud puru võib kõrre sõela ummistada. Õigel valmistamisel jääb aga tolmusem puru üles ning samuti tuleb mate maitse paremini esile. Samuti on sel viisil valmistatud esimene tõmmis pehmema maitsega, samas kestab see järgmistel tõmmistel pikemalt.
Siin on mate valmistamise õpetus piltidena.