Maitsestatud mate
Matet on väga hea juua ka maitsestatult, lisades talle esimese tõmmise valmistamise ajal pigistatud tsitruselise mahla (sidrun, laim, apelsin, greip) või purustatud marju – must- ja punaseid sõstraid, astelpajumarju jne. Proovida võib ka ravimtaimi – piparmünti, pärnaõisi jne. Maitse säilib seejuures läbi kõikide tõmmiste. Peale viljade ja marjade võib matesse panna ka mett ja (soovitavalt pruuni) suhkrut.
Greibisõpradele õpetus: Lõika greip pooleks nõnda, et üks pool on suurem kui teine. Siis uurista sisu välja ja söö ära. Suurema poole sisse jäta greipi veidi alles, et sellest hiljem matele maitset imbuks. Täida greibi suurem pool umbes pooles ulatuses matega, aseta bombilla otsapidi matesse ning vala peale tavapärast 70 kraadist vett. Vett vala nagu tavaliselgi puhul mööda bombillat. Kui tundub maiste liiga hapumõru, siis lisa veidi suhkrut või mett. Joo ära ja kalla uus vesi peale. Ja niimoodi nii kaua, kui mate maitset annab… nagu ikka matega joomisel. Võib proovida ka suurema sidruniga aga pigem on isegi suur sidrun selleks ikka liiga väike. Lihtsam on sidrunimahla lisada mate klaasi-tassi-kalebassi.