Mate Argentina moodi
Mate valmistamise õpetus Liis Kängsepa raamatust "Minu Argentina":
Võta puhas mateanum, täida see umbes 2/3 ulatuses matepuruga.
Kata tops käega ja raputa natuke, seejärel kalluta puru 45-kraadise nurga alla ning surka sisse metallist kõrs. Kui sa ei soovi mõrudat matet juua, raputa iga kord enne uue vee pealevalamist purule suhkrut, kuid pea meeles, et kui tops on „sisse söödetud” mõru matega, ei saa sellest magusat juua, ja vastupidi.
Kalla puru 80-kraadise veega üle nõnda, et vesi tõuseb matepuruga triiki. Kindlasti tuleb silmas pidada, et vesi ei oleks kuumem kui 80 kraadi, muidu võib suu ära põletada. Samuti ära vala topsi täiesti täis – sõbrale ulatades võib kuum vesi nõnda üle ääre loksuda ja käed ära põletada.
Oota hetk – ning asu läbi kõrre teed imema. Ära matet pikaks ajaks tõmbama jäta – maitse muutub liiga kibedaks. Esimese topsi joob alati tühjaks valmistaja – cebador –, veendumaks, et jook on kõlbuliku kvaliteediga. Edasi hakkab tops ringis liikuma jagajast vasakule, kuni puru on kaotanud maitse ja tuleb minema visata, et uuega asendada.
Mate valmistamisel on eri koolkondi. Osa lisab enne kuuma vee peale valamist külma vett, osa surkab kõrre sisse siis, kui vesi juba topsi valatud. Mõned valavad vett ringjate liigutustega, et vesi kataks korraga kogu puru, teised valavad vett ainult kõrre kõrvale, nõnda et osa purust jääb esialgu üldse kuivaks.
Kui matenõu on hallitama läinud, ravi teda teepuruga ja soorita uuesti sissesöötmise rituaal.